Simulator kan hjälpa vid psykisk ohälsa

Simulatorer är bra på många sätt, även för att behandla psykisk ohälsa! Läs om några exempel här, men det finns hur mycket som helst, tekniken ser inte ut att sakta ner heller!

Denna förfärliga sjukdom är tyvärr vanlig och en patientgrupp som många känner till är krigsveteraner. Att uppleva ett krig lämnar spår och även andra traumatiska upplevelser som ger personer PTSD. En behandling för detta är just simulator. I en behandling av PTSD får patienter genomgå krigssimuleringar och på detta viset “återställs” hjärnan. Efter behandling slipper patienterna besvär med ångest, depression och eventuella psykoser.

Det finns många fobier och denna sjukdom förlamar den sjuke av skräck för vissa saker. Det kan gälla torgskräck, när en person är rädd för folksamlingar. Det kan vara spindelfobi, att ta i dörrhandtag och mycket mer. I en simulator får patienterna möta sin rädsla i en lugn takt, till slut får de hålla, ta på och känna på sin rädsla. Detta koncept har hjälpt många och effekterna är också långvariga, riktigt häftigt!

Man kan bota och förebygga stress och utmattning genom att i en simulator bli exponerad av stressiga miljöer och då lära sig att andas och hantera de olika situationerna. När man gör denna simulering har de ofta en extra kontroll som mäter hur mycket diafragman rör sig för att hjälpa patienten när den blir mer stressad. Denna behandling är relativt ny men det lär komma fler behandlingar, det kan man nog vara säker på.

Det finns flera olika sorters Schizofreni men de flesta innebär att patienten har psykoser och synvillor, med hjälp av en simulator kan dessa minskas. Även sjukvårdspersonal använder en simulator för att känna hur en person med Schizofreni har det. De får då veta hur de kan förbättra sitt tillvägagångssätt och behandlingsmetoder. Ett ovanligt men väldigt bra sätt för att personal ska få en djupare förståelse av sjukdomen.

Men det är en väldigt lång början, redan för 50 år sedan började forskare använda sig av simulering för att forska och utveckla. Det kan verka konstigt att vi inte använder oss mer av något som är så otroligt fantastiskt som simulatorer? Det har ju förändrat och bättrat på livet för väldigt många?

Ska man se sig om i alla fakta så kan man dra slutsatsen att det inte är så lätt som man kan tro. Faktum är att det pågår just nu och har gjort länge, forskning om hur sjukvård, militär och även privatpersoner kan använda simulatorer på olika sätt. Alla forskare är överens om att en riktigt bra simulator kan göra stor nytta men det gäller endast de bra simulatorerna. Om man gör något fel så kan det få stora konsekvenser, så det är viktigt att det får ta sin tid att få fram en bra gjord simulator.

Det som sker bakom forskarnas stängda dörrar vet vi inget om, utöver de få saker som sipprar ut ibland. Men man kan vara säker på att detta bara är början, vi går en intressant framtid till mötes!