Simulator för nytta

En simulator som är till för att göra nytta, vad är det?

Lättast är nog att säga att det är ett program eller uppbyggnad som på ett verklighetstroget sätt kan hjälpa oss att träna på viktiga/farliga/svåra händelser utan att behöva riskera människoliv eller få höga kostnader.

Det finns simulatorer i många yrkesområden just för att man minimerar risker och ger personalen erfarenhet utan de vanliga risker som uppstår när man inte är van.

De mest sedda simulatorerna

Alla har nog sett i olika rymdfilmer hur astronauterna träna sig i en bassäng innan de far ut i rymden, de tränar i en simulator! Att de kan träna här på jorden i kontrollerade miljöer gör att vi minskar riskerna avsevärt när de väl åker ut i rymden. De får erfarenhet som gör att de kan göra jobbet och inte tar sönder dyr utrustning eller liknande. De kan också testas för att få uppleva en uppskjutning innan de åker, för att bli redo och minska stress för astronauten.

Fast en anläggning kanske är dyr att bygga upp och underhålla så är det inget mot kostnaderna i rymden, plus att många gånger har de bara en chans att göra något. Tack vare träning i simulator så kan de utföra och lyckas med mycket mer ute i rymden.

Militär

Annan yrkesgrupp som använder simulator ofta är militären. Många strider i stridsvagn och bland människor är väldigt svårt att träna på om det inte vore för simulering. Det är kostnad och människoliv som sparas om soldater tränar och minimerar de onödiga riskerna som en ovan medför. De har också simulator som är flygplan/helikopter och båtar, för att få träna och få erfarenhet.

Även sjukvården tränar

Denna yrkesgrupp har också otroligt värdefull träning tack vare simulering. Det finns hela avdelningar med simulatorer för träning, både i Stockholm och Skåne. De använder maskiner och dockor som patienter, ibland har de även människor som patienter.

De tränar på olika operationer som är ovanliga, medför stora risker, är komplexa eller andra anledningar som gör att erfarenhet och träning kan minska risker för patienterna. Sedan kan de träna på situationer med smittsamma sjukdomar, oväntade händelser och annat som kan hända inom sjukvården. Allt från den primära vården till akutsjukvård har de simulatorer för, med både bebisar och äldre dockor som agerar patient.

Man kan lätt tänka sig hur många människor de har räddat, bara för att de slipper träna på människor som man gjorde förr. Också om man ska göra en komplicerad operation så är läkaren mer förberedd och gör inte lika många fel.

Även patienter kan använda simulator

Om man ser på simulatorer för patienter så är det ofta dataprogram där patient kan träna på något som denne behöver, det kan vara olika skador eller fobier. Med en simulator kan de träna sig för att få tillbaka sin livskvalitet. Ofta är det ett program gjort med olika passande tillfällen för att träna och förbättra. Man kan ha på sig VR-glasögon eller så sitter de vid flera dataskärmar för att få en verklighetstrogen bild.

Simulator är många olika saker och ett brett begrepp, många gånger ger den ovärderlig träning för olika yrkesmän.