Simulator för nöje

Om man ska beskriva vad en simulator är så är det kort sagt en virtuell verklighet som i ett dataprogram är gjort för att vara så nära verkligheten som möjligt. En eller flera faktorer, problem eller situationer är inprogrammerade så att man kan få en reaktion som liknar verkligheten.

Det finns oändligt med tillfällen som kan simuleras, därför finns där också oändligt många olika spel där du kan använda simulator för nöjes skull!

Spela i en simulator

Om man gillar ett verklighetstroget spel där man får göra “verkliga” saker så är en simulator något man ska spela! Det kan vara flygning, köra maskin, rida eller spela fotboll. Det finns spel för alla smaker!

Skillnaden på en simulator och ett vanligt spel är att spelet reagerar på vad du gör, exempelvis kan en maskin välta om du girar för fort. Det kan också vara att en byggnad som faller på grund av att du har byggt den fel. Sådana spel gör att du kan få en mer verklighetstrogen upplevelse som många uppskattar.

Spela hemma

Vill man spela hemma så finns där hundratals olika program som kan laddas ned till din dator eller din smarta mobil. Det finns lika många sorters spel som det finns “vanliga” spel, att vara med i en skräckfilm, att ha en familj, att sköta ett företag eller bara en sorts maskin. Att kriga i luften eller på havet, oavsett vad du gillar så finns där spel som har grym grafik.

Åk till en simulator

Om man vill ha snäppet närmare verkligheten så kan man åka till olika simulatorer för att hyra dem. Du kan flyga olika stridsflygplan, kanske flyga ett passagerarplan eller flyga helikopter? De finns allihop runt om i Sverige, dels på flygplatser och dels på Flygplansmuseer och utställningar.

Sedan finns det bilsimulatorer, både spelhallar och olika bilbanor har simulatorer där du kan köra olika bilar. Det finns olika F1-bilar, Hummer, Rolls Roys och andra coola bilar. Men oftast är det olika racing-bilar på spelhallar. Att man sitter i ett riktigt säte och har en stor böjd skärm framför sig gör att man verkligen lever sig in i körningen!

Likt bilsimulator så finns det simulator för maskin, kranbil och lastbil av olika slag. Du kan hyra en sådan simulator på olika ställen, kolla in exempelvis Tenstar som gör sådana simulatorer så hittar du ett ställe nära dig!

Om du kanske gillar skjutvapen så är det ganska begränsat i vårt land, testa istället en skjutsimulator! Det finns anläggningar som har olika skjutsimuleringar där man får testa på att skjuta, också att träna på skjutning. Även paintball och laserdoom är ett slags simuleringsspel fast med verkliga spelkamrater istället för programmerade avatarer.

Om man vill lära sig skjuta finns det träningsanläggningar där man skjuter i simulator innan man skjuter på en bana, det minskar risker för olyckor bland annat.

Ett “riktigt” nöje!

Alla bör testa en simulator av något slag, det är upplyftande att spela i ett verklighetstroget spel. Men det är svårt att förklara så därför rekommenderas alla att testa på det just du gillar!